eSOLAR: Sierra Sun Tower

Yksi matkamme virallisista vierailukohteista oli eSolarin Sierra SunTower – aurinkovoimalaitos, joka sijaitsee Lancasterissa Mojaven aavikon kupeessa, noin 70 mailia (112 km) Los Angelesista. Matkan aluksi valjastimme uljaat sotaratsumme paikallisen autovuokraamon pihasta ja otimme pehmeän laskun autoiluun USA:ssa ajamalla Losin läpi aamuruuhkassa. Alkujärkytyksen hellitettyä ajaminen alkoikin sujua helposti – onhan L.A. rakennettu autoilun idealle. San Bernardinon laakson omakotitalomeren jälkeen maisema alkoi muuttua chaparral-pusikoksi, vuoristoksi ja lopulta Mojaven aavikoksi. Saapuminen Sierra SunTowerin pihaan hiveli pienen insinöörin silmää: 24 000 peiliä, sama määrä mikrometrintarkkoja ohjauskäyttöjä ja kaksi massiivista kiehutusvesitornia. Torneista johdetaan 440 -asteinen höyry generaattorin turbiinille 63 barin paineessa. Höyryn kehittämistapaa lukuun ottamatta laitos toimii kuin mikä tahansa muukin höyryturbiinia käyttävä voimalaitos.

eSOLAR on amerikkalainen yritys, joka kehittää keskittävää aurinkovoimalaitostekniikkaa (Concentrating Solar Power Plant). Ideana on keskittää auringosta tuleva säteily yhteen pisteeseen – kiehutustorniin – ja muuttaa auringon säteilyenergia muotoon, jota voidaan hyödyntää turbiinin avulla sähköntuotannossa. Vierailukohteemme voimalaitoksen kiehutustornissa auringon säteilyenergialla höyrystetään vettä. Höyry pyörittää turbiinia, jonka akselilta saatu mekaaninen pyörimisliike muutetaan generaattorin avulla sähköenergiaksi, jonka jälkeen tuotettu sähkö siirretään paikalliseen jakeluverkkoon laitoksen muuntajan avulla.

Laitoksen tuottaman sähkötehon määrä pyörii noin viiden megawatin tasolla; Joskin kyseessä on vasta tuotekehitykseen suunnattu koealusta, jonka avulla eSOLAR pystyy koestamaan teknologiaansa. Samalla teknologialla toteutetut kaupalliset laitokset ovat skaalattavissa aina gigawattiluokkaan saakka – olettaen, että auringonpaistetta vain riittää.

Tämän jälkeen autokuntamme hajaantuivat valitsemilleen paluureiteille. Yksi autokunnista teki koukkauksen Mojaven autiomaassa ja bongasi matkan varrelta paitsi jättimäisen tuulipuiston, myös lentokoneiden hautausmaan. Siitä matka jatkui paikallisen Walmart Supercenterin kautta kohti majapaikkaamme.

Näkymä maisemareitiltä

Näkymä maisemareitiltä

Toinen autokunta valitsi maisemareitikseen palan USA:n maaseutua ja valtatien 1:n, jota kuljettiin pitkä matka länsirannikkoa. Viisituntisen paluumatkan pysähdyspaikkoina toimivat Santa Paulan kylä ja Malibussa sijaitseva ravintola. Maisemat olivat mahtavia ja kalaruoka terveellisintä aikoihin.

Öinen Los Angelesin valomeri

Öinen Los Angelesin valomeri

Viimeinen autokuntamme suuntasi nokkansa kohti Griffith observatoriota. Observatorio sijaitsee Mount Hollywoodin etelärinteellä ja siitä avautui huikaiseva näkymä öisestä Los Angelesin valomerestä. Horisontista pystyi erottamaan niin Downtownin uljaat pilvenpiirtäjät kuin Hollywoodin värikkäät mainosvalotkin. Observatoriosta löytyi myös kattava tiede- ja avaruusaiheinen näyttely.